Et unum hominem, et plures in infinitum, quod quis velit, heredes facere licet - wolno uczynić spadkobiercą i jednego człowieka, i wielu, bez ograniczeń, ilu kto chce.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

laurowy, chili i 2/3 plastrów pomarańczy. Przykryć, piec ok. 30 minut
w temp. 225 st. Wlać wino, piec jeszcze ok. 40 minut w temp. 200 st.
Udka i marchewki wyjąć z brytfanny. Sos z pieczenia przetrzeć przez
sito. Gotować, a\ 1/3 sosu wyparuje. Przyprawić octem balsamicznym
i ewentualnie solą i pieprzem. Dodać pokrojone oliwki. Sosem polać
kaczkę. Obło\yć marchewkami i resztą plasterków pomarańczy.
Zapiekany flan waniliowy
Składniki : Ciasto:
20 dag mąki
10 dag masła
2 ły\ki cukru
1 jajko
Krem:
1/2 l mleka
kawałek cynamonu
rozkrojona laska wanilii
2 jajka
4 \ółtka
5 ły\ek cukru
Sos:
sok z 3 pomarańczy
2 ły\ki cukru
kieliszek whisky
Karmel:
10 dag cukru
Procedura : Mąkę zagnieść z masłem, cukrem, jajkiem i 4-5 ły\kami
wody. Rozwałkować, wło\yć do tortownicy. Piec 10 minut w temp. 180
st. Do przygotowania kremu nale\y zagotowac mleko z cynamonem
oraz wanilią, przecedzić. Utrzeć na parze jajka, \ółtka i cukier. Powoli
wlewać gorące mleko, cały czas ucierając na parze. Gęsty krem
rozsmarować na cieście, piec 30 minut w temp. 180 st. Ostudzić i
wstawić do lodówki. Z cukru i 1/2 szklanki wody ugotować gęsty
karmel. Rozsmarować go na kremie. Do soku z pomarańczy dodać
cukier, ugotować gęsty sos, połączyć go z whisky i polać porcje deseru.
JAMAJKA
Suflet ogrodowy
Składniki : 2 ły\ki masła 2 ły\ki mąki 1 szklanka mleka 1 mały
ugotowany bakła\an lub kabaczek 1 ły\ka ketchupu 1 ły\ka drobno
posiekanej cebuli 1/2 ły\eczki pieprzu 1 i 1/2 ły\eczki soli szczypta
słodkiej papryki 1 szklanka utartego sera cheddar > szklanki
rozdrobnionej bułki 2 \ółtka 2 białka
Procedura : 1. W rondlu stopić masło, dodać mąkę, zamieszać, wlewać
stopniowo mleko, gotować do zgęstnienia, często, mieszając. 2. Dodać
utarty bakła\an, ketchup, cebulę, ser, bułkę i \ółtka, doprawić solą i
pieprzem, gotować a\ się ser stopi, kilkakrotnie mieszając. zdjąć z
ognia, przestudzić. 3. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z
masą jarzynową. 4. Wło\yć do wysmarowanego wysokiego
\aroodpornego naczynia. 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190
C) i piec przez godzinę. 6. Podawać natychmiast z zieloną sałatą.
Proporcje dla 4-6 osób
Wieprzowina duszona w piekarniku
Składniki : 1/2 kg łopatki lub szynki wieprzowej pokrajanej w paski o
długości 4 cm i szerokości 2 cm 1 i 1/2 ły\ki oleju jadalnego 1/2 ły\ki
mąki 1/2 szklanki selera posiekanego 1/2 szklanki cebuli drobno
posiekanej 1 mały pomidor sparzony, obrany i posiekany 2 pieczarki
posiekane 1 roztarty ząbek czosnku 2 ły\ki pasty pomidorowej 1/2
szklanki białego wina wytrawnego lub wody 1 ły\eczka posiekanej
zielonej pietruszki 1/2 ły\eczki soli szczypty: bazyli majeranku i
tymianku 2 ły\ki koniaku dowolnie
Procedura : 1. Paski mięsa zrumienić w rondlu na rozgrzanym oleju.
2. Wsypać mąkę, wymieszać. 3. Podać wszystkie składniki poza
koniakiem. 4. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. 5. Zawartość rondla
ostro\nie przelać do małego \aroodpornego naczynia. 6. Dusić w
nagrzanym piekarniku (190 C) przez godzinę. 7. Wlać koniak na 5
min. przed zakończeniem duszenia. 8. Podawać z ry\em ugotowanym
na sypko lub frytkami i buraczkami w śmietanie lub zieloną sałatą.
Proporcje dla 2-3 osób
Omlet po antylsku
Składniki : 8 jaj 1/2 ły\eczki soli 1/4 ły\eczki pieprzu s ły\ek wody 5-
10 dkg posiekanego surowego boczku 1/2 szklanki posiekanej cebuli 1
du\a świe\a papryka pokrajana w małą kostkę
Procedura : 1. Jaja ubić z solą, pieprzem i wodą. 2. Boczek sma\yć na
średnim ogniu przez 5 min. 3. Skwarki przeło\yć na talerzyk. Na
patelni pozostawić 3-4 ły\ki tłuszczu. 4. Uło\yć cebulę i paprykę,
sma\yć na małym ogniu przez 10 min., nie dopuszczając do
zrumienienia. 5. Wlać jaja i dalej sma\yć na małym ogniu, gdy omlet
zetnie się od spodu, unieść szerokim no\em jego brzeg tak, aby reszta
masy spłynęła na dno patelni i sma\yć dalej. 6. Omlet zło\yć na p. 7.
Podawać posypany skwarkami z boczku i grzankami. Proporcje dla 4
osób
LIBAN
Baranina z Białą Fasolą
Składniki : 1/2 szklanki białej fasoli
1/4 kg baraniny pokrajane) w kostkz
2 cebule obrane i posiekane
3 ły\ki masła
2 szklanki soku pomidorowego lub 2 ły\ki
pasty pomidorowej z 2 szklankami wody
2 roztarte ząbki czosnku
1 i 1 /2 ły\ki soku z cytryny (dowolnie)
sól i pieprz do smaku
2 ziarenka ziela angielskiego
Procedura : 1. Opłukaną fasolę namoczyć na kilka godzin (np. na noc).
2. Fasolę gotować w tej samej wodzie, około godziny, a\ będzie na
wpół miękka.
3. Mięso z cebulę i czosnkiem sma\yć na rozgrzanym maśle a\ się
zrumieni:
4. Fasolę osączyć, dodać do mięsa, posypać solą i pieprzem, dodać
ziele angielskie, wymieszać, wlać sok pomidorowy albo pastę
rozprowadzoną wodą, gotować na du\ym ogniu przez 15 miń.
5. Zmniejszyć płomień, dusić dalej przez 15 min., wlać sok z cytryny,
gotować, a\ mięso i fasola będą miękkie i wytworzy się gęsty sos (w
razie potrzeby dolać wody.
6. Podawać z ry\em ugotowanym na sypko i ostrą sałatką z
pomidorów i ogórków lub marynowaną papryką.
Proporcje dla 2-3 osób
Gulasz Arabski
Składniki : 1 średnia główka białej kapusty
1/2 kg baraniny pokrajanej w kostkz
2 średnie cebule obrane i posiekane
2-3 roztarte ząbki czosnku
3~t ły\ki masła
sól i pieprz do smaku
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ły\ki soku z cytryny lub 2 ły\eczki octu
(6 proc.) z 4 ły\eczkami wody
Procedura : 1. W garnku rozgrzać masło, wło\yć mięso, cebulę i
czosnek, sma\yć na średnim ogniu do zrumienienia.
2. Doprawić solą i pieprzem, dodać ziele angielskie, wlać tyle wody,
aby tylko przykryła mięso; gotować pod przykryciem na średnim
ogniu, a\ mięso będzie na wpół miękkie (około godziny).
3. Kapustę pokrajaną w 2 cm paski wło\yć do garnka z mięsem,
wymieszać, wlać tyle wody, aby przykryła zawartość, gotować dalej
przez 30 min
4. Sok z cytryny I ocet z wodą wlać na 10 min. przed końcem
gotowania.
5. Gulasz podawać z ry\em ugotowanym na sypko.
Proporcje dla 2-3 osób
WICEJ NA : www.ksiazka-kucharska.pl/ [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jutuu.keep.pl
  • Menu

    Cytat


    Fallite fallentes - okłamujcie kłamiących. Owidiusz
    Diligentia comparat divitias - pilność zestawia bogactwa. Cyceron
    Daj mi właściwe słowo i odpowiedni akcent, a poruszę świat. Joseph Conrad
    I brak precedensu jest precedensem. Stanisław Jerzy Lec (pierw. de Tusch - Letz, 1909-1966)
    Ex ante - z przed; zanim; oparte na wcześniejszych założeniach.