Et unum hominem, et plures in infinitum, quod quis velit, heredes facere licet - wolno uczynić spadkobiercą i jednego człowieka, i wielu, bez ograniczeń, ilu kto chce.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Pastor Weidinger mówi o kombuczy:  Rozmnażanie nie następuje u kombu-
czy poprzez spory tak jak u zwykłych grzybów, gdyż kombucza jest porostem.
Porosty są uznawane za najstarsze pożywienie i lekarstwo człowieka. Ta nad-
zwyczajna roślina powstała około 2,5 miliarda lat temu. %7łycie porostów rozpo-
częło się w oceanie - glony po wyjściu z niego stały się zależne od innych orga-
nizmów, w tym przypadku grzybów. Stworzyły one jeden organizm współżyjący
razem - porost. Tylko ta forma zapewniała im przeżycie. Algi zapewniały poży-
wienie i węglowodany, a grzyb był rezerwuarem wody i soli mineralnych.
Istnieje przeszło 1600 rodzajów porostów, jedne z nich służą za pożywienie
człowiekowi, a inne zwierzętom. Niektóre porosty, takie jak porost płucny czy
mech irlandzki, służyły za lekarstwa, a porost dębowy do wyrobu perfum. Ro-
śliny te są przesłaniem od Boga przynoszącym nam silę. Różnice pomiędzy nimi
są nieraz bardzo duże, ale mają jedną wspólną cechę - kwasy porostowe. Kwa-
sy są siłą witalną rośliny, zawierają minerały i pierwiastki śladowe. Gdzie są
porosty, tam jest życie. Grzyb kombuczy jest nie tylko grzybem, ale symbiozą
algi. Kombucza jest porostem, daje życie i podtrzymuje je. Dorosła kombucza
tworzy galaretowatą, twardą membranę wielkości pojemnika, w którym się
znajduje .
Ekspert w sprawie grzybów, dr Meixner pisze, że najważniejszymi składni-
kami kombuczy są grzyby tropikalne: Schizosaccharomyces pombe, Saccaro-
mycodes ludwigii i Pichia jermentans. Najważniejszą bakterią jest Acetobacter
Kombucza - cudowny grzyb, Harald Tietze
24
xyliniim, która tworzy śliską masę z celulozy w trakcie symbiozy. Bakterie i
grzyby połączone są w herbacie umożliwiającej symbiozę.
Dr Helmut Golz wymienia pięć bakterii kombuczy w swojej książce Healthy
Beverage and Natural Remedy from the Far East (Zdrowy wywar i naturalne
lekarstwo Dalekiego Wschodu): Cetobacter xylinum, Acetobacter xylinoides,
Gluconobacter bluconicum, Acetobacter aceti, Acetobacter pasteurianum.
Z grzybów wymienia: Schizosaccharomyces pombe pochodzenia Apiculatiis,
Saccharomycodes ludwigii, Pichia fermentans, Mycoderma pochodzenia To-
rula, Schizosaccharomyces (w przeciwieństwie do drożdży domowych, roz-
mnaża się przez podział poprzeczny - prawdopodobnie właśnie to jest powo-
dem, dlaczego chorzy na Candida albicans mogą swobodnie pić kombuczę).
Kultury kombuczy nie są identyczne - czy jest jakaś prawdziwa
kombucza?
Nie ma dokładnej odpowiedzi na to pytanie. Kombucza istniała na Ziemi od
tysięcy lat. Grzyby były uprawiane w tradycyjnych kuchniach i zawierają różne
bakterie. Najlepszym porównaniem będą jabłonie: Jest ich w sadzie dwadzie-
ścia, która jest najlepsza? Pytanie to uzyska odpowiedz w czasie zbiorów. Nie-
które drzewa będą miały jabłka słodkie, inne kwaśne, a jeszcze inne soczyste.
Kontynuację może im zapewnić tylko jabłoń dająca najsmaczniejsze owoce.
Pastor Weidinger tłumaczy tę selekcję w następujący sposób:  Tylko najlepsze
matki wśród zwierząt i roślin dadzą najlepsze potomstwo. Tylko największy i
najdorodniejszy grzyb kombuczy będzie się w stanie rozmnożyć .
Badania nad pochodzeniem kombuczy wykazały, że kultura była hodowana
w domowych kuchniach, w niesterylnych warunkach, przez przeszło dwa ty-
siące lat. Dzięki swojej wytrzymałości był on w stanie zachować swoje zdro-
wotne właściwości. Czy kultura hodowana w laboratorium przez 30-40 lat by-
łaby aż tak stała? W czasie warzenia kultura musi być utrzymywana w czysto-
ści, w przeciwnym razie narośnie na niej pleśń i grzyb umrze. Czasami zdarza
się, że kultura zainfekowana nadal się rozmnaża, lecz napój z niej pochodzący
nie ma już swoich dobroczynnych właściwości i nie będzie tak żywotny. Fer-
mentację należy kontynuować tylko z najlepiej wyglądającym grzybem, czyli
tym najzdrowszym. W razie  wypadku należy umieścić kombuczę na jakiś
czas w napoju pierwotnie otrzymanym, tak aby grzyb mógł odtworzyć brakują-
cą bakterię.
Napoje można porównać tylko, gdy mamy do czynienia z takimi samymi wa-
runkami warzenia:
" taki sam typ kultury
" taka sama herbata (czarna, zielona, ziołowa itd.)
" taka sama ilość cukru
" taki sam czas fermentacji
Kombucza - cudowny grzyb, Harald Tietze
25
" podobna temperatura fermentacji
" taki sam okres przechowywania po głównej fermentacji w lodówce (gdyż w
tym czasie napój również fermentuje).
Zmiany któregoś z warunków mogą mieć znaczący wpływ na smak i jakość
napoju. Różne kombinacje mogą być nieco trudne dla początkujących, najważ-
niejszą zasadą jest jednak kontynuowanie warzenia z najlepszymi okazami
kombuczy. Grzyb, który nie pracuje prawidłowo, powinien być wyrzucony.
Sprzedawanie czy rozdawanie kombuczy wymaga zaufania, mogą być w tym
pomocne specjalizujące się w sprzedaży kombuczy organizacje.
Termin  cudowne remedium , który słyszę nieraz na temat kombuczy, usto-
sunkowuje mnie bardzo sceptycznie. Podobnie, jak nie ma tylko jednej przy-
czyny choroby, tak też nie może istnieć uniwersalne na nią lekarstwo. Wszyscy
zgadzają się, że kombucza pomaga w procesie trawiennym i wprowadza rów-
nowagę w organizmie.  Jesteś tym, co jesz - mówi stare przysłowie. Hipokra-
tes powiedział, że śmierć siedzi w naszym brzuchu, i wiązał wiele dolegliwości
z problemami trawiennymi. Zdaniem ekspertów, wyleczenie flory bakteryjnej
jelit jest pierwszym i zasadniczym krokiem w zapobieganiu chorobom. W me-
dycynie ludowej stosowanie kombuczy dawało tak dobre rezultaty, że nazy-
wano ją cudowną lub magiczną.
Fermentacja kwasu mlekowego
Nazwa  fermentacja kwasu mlekowego nie brzmi zbyt zachęcająco, acz-
kolwiek produkty tej przemiany są bardzo popularne i zdrowe. Co zrobilibyśmy
bez wina, piwa czy sera w naszym codziennym jadłospisie? Fermentacja kwasu
mlekowego jest między innymi odpowiedzialna za powstawanie kiszonek, np.
kapusty kiszonej. Znany kapitan Cook zawsze zabierał ze sobą kiszoną kapustę [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jutuu.keep.pl
  • Menu

    Cytat


    Fallite fallentes - okłamujcie kłamiących. Owidiusz
    Diligentia comparat divitias - pilność zestawia bogactwa. Cyceron
    Daj mi właściwe słowo i odpowiedni akcent, a poruszę świat. Joseph Conrad
    I brak precedensu jest precedensem. Stanisław Jerzy Lec (pierw. de Tusch - Letz, 1909-1966)
    Ex ante - z przed; zanim; oparte na wcześniejszych założeniach.